obezitatea-cauzeCauzele obezitatii sunt cele de ordin alimentar, medical, ereditar, social si emotional. Obezitatea poate genera si alte boli cum ar fi cancerul.

Una dintre cele mai importante cauze ale obezitatii mi se pare cea legata de alimentatie. Din cauza anumitor factori ai acestui secol cum ar fi stresul, lipsa timpului, ce ne forteaza practic sa fim intr-o continua graba, nu acordam suficienta importanta alimentatiei si apelam la metoda rapida si “Salvatoare” aparent si anume fast food-ul.

Fast food-ul a castigat ingrozitor de mult teren din pacate, la noi in ultimii ani facand ca unul din trei romani sa fie supraponderal (34%). Iar cei care au de suferit cel mai mult sub acest aspect sunt copiii evident naivi si usor influentabili de toata munca titanica din spatele produsului finit ce pare fabulos dar care ucide treptat, in masa copiii, tinerii dar si adultii.
Exista doua cauze ce duc la dependenta copiilor pentru fast food : parintii si publicitatea.

In primul rand, parintii sunt inconstienti si neglijeaza aceasta latura foarte importanta din alimentatia copiilor nestiind la cate riscuri ii expun pe acestia, si ca lucrurile se pot agrava mai tarziu avand grave probleme de sanatate. Este ingrijorator dar nu la fel de vizibil pentru toata lumea din nefericire, faptul ca tinerii ajung de la consumul de pofta sau curiozitate, la stadiul de consum in exces sub pretextul gustului nemaintalnit…In al doilea rand, apare publicitatea factor distructiv intr-o alimentatia sanatoasa a copiilor. Reclamele din interese pur comerciale, devin extrem de persuasive folosindu-se de imaginea alimentelor savuroase,delicioase apetisante,irezistibile caruia nici un pofticios sa nu-i poata rezista.

Suntem responsabili pentru propria sanatate dar de cele mai multe ori lumea consuma fara a-si lua masurile de precautie. Consider ca suntem norocosi ca avem acces la informatie,atatea surse si ar fi pacat sa ne batem joc de noi insine. Cu ambitie, perseverenta putem alege sa traim si sa mancam sanatos si noi si copiii nostri.