cum-sa-obtii-jobul-potrivitCand aplici pentru un job este ideal sa iti identifici punctele forte si slabiciunile pentru a sti cum sa jonglezi cu ele. Prin faptul ca iti cunosti calitatile, care automat devin aliatii tai cei mai buni, sansele sa obtii locul de munca dorit vor creste considerabil. Insa nu ar trebui sa fii nici foarte increzator, aceasta fiind una din geselile care poate da peste cap o aplicatie pentru un job. Aparand prea increzator sau avand impresia ca esti atotcunoscator vei fi etichetat de intervievator ca fiind nepotrivit pentru job.

Primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa iti identifici calitatile. Acesta este biletul tau spre a obtine job-ul dorit si ar trebui sa fii capabil sa stii si sa iti exprimi cat mai bine cu putinta abilitatile si experientele. Multor oameni le este greu sa isi exprime abilitatile avand impresia ca pot fi perceputi ca laudarosi.

Al doilea aspect important se refera la tipurile de calitati. Sunt doua astfel de tipuri: calitatile dominante si cele mai slabe. Cele dominante sunt clare, palpabile in sensul ca se refera la lucrurile care iti fac placere: sa stii cum sa manevrezi diferite masinarii, sa cunosti un program specializat de lucrat pe calculator, abilitatea de a tasta repede sau de a folosi o varietate de unelte. Caliatile mai slabe sunt ceva mai abstracte si se refera la faptul ca ai calitati de lucru in echipa, faptul ca poti lucra singur, ca esti entuziast, organizat sau hotarat.

Acum urmeaza sa iti faci o lista a job-urilor si experientelor anterioare. Poti incepe prin a face o lista a companiilor pentru care ai lucrat si a lucrurilor pe care le-ai invatat de-a lungul acestor experiente. Vor fi o multime de lucruri de adaugat pe aceasta lista asa ca trebuie sa fii atent si sa nu omiti nici una din activitatile in care ai fost implicat sau pe care le-ai organizat. Deasemenea este o idee buna sa notezi activitatile de voluntariat la care ai participat. Include si o lista de hobby-uri. Desi poate parea nepotrivit la inceput, sa faci o lista cu activitatile care iti fac placere e important. Sunt o multime de abilitati de care potentialul angajator si-ar da seama din lista ta de hobby-uri. Aceasta lista va reflecta si genul tau de personalitate. De exemplu daca esti in echipa de dezbateri a scolii/facultatii angajatorul ar putea deduce ca ai un spirit analitic bine dezvoltat. Daca esti campion la sah angajatorul ar putea crede ca ai capacitatea de a lua decizii in momente critice. Gandeste-te la rutina ta zilnica si extrage pana si cele mai mici calitati. Esti un om organizat care isi mentine tot timpul lucrurile in ordine sau esti o persoana extrovertita care isi face prieteni cu multa usurinta? Acestea pot sa ti se para lucruri obisnuite, fara importanta insa posibilul angajator nu este de aceeasi parere.

Acum ar trebui sa te gandesti spre ce fel de cariera vrei sa te indrepti. Dupa ce ti-ai analizat toate punctele forte esti capabil sa iei aceasta decizie. Extrage din lista ta calitatile si compara-le cu cele necesare postului pentru care vrei sa aplici. Intotdeauna analizeaza daca calitatile tale sunt relevante pentru acel post. Nu te alarma daca va trebui sa tai de pe lista cateva din calitatile tale, trebuie sa te asiguri ca oferi ceea ce cauta angajatorul. Si nu in ultimul rand trebuie sa fii realist in ceea ce priveste calitatile si experienta ta. De exemplu daca in CV mentionezi ca esti organizat ar trebui sa poti demonstra acest lucru si in timpul interviului. Poti face asta organizandu-ti ideile si profitand la maxim de timpul pe care angajatorul ti-l acorda.